Färgval

Matnyttiga tips inför inomhusmålningen

När man ska måla väggar är det en hel del att tänka på. Inte minst kan det vara svårt att välja färg. Här följer några tips som kan hjälpa dig på vägen när det handlar om att välja färg.

Välj inte nyans enbart efter kontaktkartan

Du tittar igenom provkartorna på måleributiken eller byggvaruhuset och plötsligt hittar du precis rätt färg på en av de där små fyrkanterna. Men var försiktig, du är bara en bit på väg. Ta med dig färgprover med både mörkare och ljusare varianter av din drömfärg. Provmåla, färgen ser nästan alltid annorlunda ut på väggen än på provkartan!

målerifirma stockholm

Tänk på ljusets skiftningar

Solljuset på dagtid och lamporna på kvällen kommer att få färgen på din vägg att skifta i nyans. Kvällsbelysningen påverkar ditt färgval mer än man kan tro. Provmåla ordentligt och studera skiftningarna i några dagar innan du tar ett slutgiltigt färgbeslut.

Lägg upp en plan för resten av rummet

Ska du göra om ett rum helt och hållet, så är det bäst att redan från början välja en färgskala även när det handlar om rummets textilier och möbler. Då blir färgvalet på väggarna enklare.

Varf försiktig med alltför klara färger

Trenden går just nu från vita väggar till mer färg. Det kan vara bra att tänka på att klara färger kommer att reflekteras mot varandra och skapa ett väldigt starkt intryck. Därför kan det vara bra att välja lite ”smutsigare” färger, då blir färgintensiteten inte lika stor i rummet.

Våga bryta mot oskrivna inredningsregler

Ljus färger funkar bäst i små rum, mörka färger i större rum. Det vet ju alla, eller hur?

Nej, det stämmer långt ifrån alltid, rummets olika förutsättningar påverkar. Finns det ett stort fönster som lyser upp ett litet rum så kan det fungera utmärkt med mörka förger. Och om du vill kunna sova avslappnat så kan det bli hur bra som helst med mörka väggar i det lilla sovrummet.

Nöj dig inte med att det "nästan" är bra

Du har tagit något beslut som inte stämmer med våra tips, men nöjer dig med det för att du inte orkar gå tillbaka och börja om. Tänk om och gör ett omtag. Du kommer inte att trivas i ditt rum om du inte är helt nöjd från början.

Har du fler frågor om färgval och annat som har med måleri att göra? Välkommen att kontakta oss så kan vi hjälpa dig!

En erfaren målerifirma som kan sätta färg på din tillvaro